myleadsafe

myleadsafe › States › New Jersey › Jersey City

Jersey City, NJ lead-safe certificate: fee, inspection and how to apply

Short answer: Jersey City rentals built before 1978 need a lead-safe certificate under New Jersey’s statewide law: at least every 3 years, and at any tenant turnover once the last one has expired. Fee: $200 per unit (non-refundable) when the city inspects, plus $20 per unit state fee. Who inspects: City Division of Housing Preservation, or the owner may hire a DCA-certified lead evaluation contractor.
Rent out an older unit in Jersey City?Add your rental and its units. The free app shows what’s due for each unit, reminds you before certificates run out, and makes a PDF packet. No account; it stays on your device.

Fee in Jersey City

$200 per unit (non-refundable) when the city inspects, plus $20 per unit state fee

Who inspects

City Division of Housing Preservation, or the owner may hire a DCA-certified lead evaluation contractor

Inspection type

Visual assessment on the state’s 2025–26 list (DCA list). Your town or contractor may still use dust wipes.

County

Hudson County · population 292,449 (2020)

📌 Covered properties must register with the Division of Housing Preservation (Code sec. 254-81). Apply through the city permit portal with the 'Lead-Based Paint Inspection' application, or upload a private certificate or exemption proof through the 'Certified Lead Evaluation Registration' application; both need an owner affidavit. The city page still describes the old two-year initial deadline.

The state rule Jersey City follows

Every rented single-family home, two-family home and apartment in New Jersey built before 1978, in every town, unless an exemption applies. In two- and three-unit buildings the tenant-accessible common areas (halls, stairs, basements, laundry rooms) are inspected too. See the full New Jersey lead-safe certificate guide for exemptions, penalties and what to give tenants.

What you needWhenCost
Lead-safe certificate (inspection)
Get an inspection at each tenant turnover unless the unit already has an unexpired certificate, and at least every 3 years counted from the last inspection that produced a certificate. Since September 12, 2024, a new certificate is valid 3 years (it was 2). If hazards are found, the owner must fix them (interim controls or abatement) and pass a re-inspection (dust wipe after interim controls) before a certificate is issued. Many town ordinances and DCA web pages still say 2 years; use the expiration date printed on your certificate.
every 3 years; at each new tenant, if the last one is more than 3 years old; first deadline was July 22, 2025Town fee, set locally: among the largest NJ towns, from $40-$75 per unit when bundled with a rental CO inspection up to $600 per unit for a town dust wipe inspection; plus a $20 per unit state fee (Lead Hazard Control Assistance Fund) on every inspection, even if you hire your own inspector. Many towns add a $25-$100 filing fee for private certificates.
Give new tenant the certificate and tell the town
At each tenant turnover, give the new tenant evidence of a valid lead-safe certificate and attach a copy to the lease as an exhibit. State rules also require owners to give the town the certificate at turnover and to report every tenant turnover to the town. Keep a record of each certificate with the names of tenants living there when the inspection was done.
before each new tenant moves in-
Federal lead disclosure with each lease
Federal EPA/HUD rule for pre-1978 housing: before a lease, give the 'Protect Your Family From Lead in Your Home' pamphlet, disclose known lead paint and reports, include the Lead Warning Statement, and keep signed copies for 3 years. Exempt: leases of 100 days or less, 0-bedroom units, elderly/disabled housing (unless a child under 6 lives there), and certified lead-free housing.
before each new tenant moves in-

Keep every certificate on time

myleadsafe is a free binder for small landlords: each unit’s certificates, registrations and due dates, calendar reminders before they run out, and one PDF packet with your proof attached. No sign-up. Your records stay on your device.

Start my free binder

Questions Jersey City landlords ask

How much is a lead-safe inspection in Jersey City?

$200 per unit (non-refundable) when the city inspects, plus $20 per unit state fee, per Jersey City’s own published fee. State law also adds a $20 per-unit fee for the state Lead Hazard Control Assistance Fund unless the unit is certified lead-free. Fees change, so confirm with the town before you pay.

Who does lead inspections in Jersey City?

City Division of Housing Preservation, or the owner may hire a DCA-certified lead evaluation contractor

When does my Jersey City rental need an inspection?

Under state law (as amended in September 2024), a pre-1978 rental needed its first lead-safe inspection at the first tenant turnover after July 22, 2022, or by July 22, 2025 at the latest. After that: every 3 years, and at any tenant turnover once the certificate has expired. A turnover while the certificate is still valid needs no new inspection. On the state’s 2025–26 list, Jersey City is a visual inspection town.

Does Jersey City have its own lead ordinance?

Covered properties must register with the Division of Housing Preservation (Code sec. 254-81). Apply through the city permit portal with the 'Lead-Based Paint Inspection' application, or upload a private certificate or exemption proof through the 'Certified Lead Evaluation Registration' application; both need an owner affidavit. The city page still describes the old two-year initial deadline.

Last checked November 6, 2026.

This page sums up published rules as of November 6, 2026. It is not legal advice, and myleadsafe is not a government site. Rules and fees change, and local offices add their own steps, so confirm with Jersey City before you rely on a date or a fee.

Sources (5)
  • jerseycitynj.gov · Division of Housing Preservation runs inspections (Ord. 23-018); permit portal applications; owners may hire their own contractor; affidavit required
  • cityofjerseycity.civicweb.net · Ord. 26-072 reprints current Sec. 160-1 X(4) (as amended by Ord. 24-066, 9-11-2024): $200.00 per unit non-refundable inspection fee plus $20 per unit state fee
  • cityofjerseycity.civicweb.net · Ord. 23-018: lead registration requirement, Sec. 254-81
  • P.L.2024, c.74 (S3368) chapter law text · 3-year certificate validity; first inspection within three years of July 22, 2022; common areas in 2-3 unit buildings; two-most-recent-inspections exemption; owner may elect dust wipes; municipal list to DCA and annual DCA report; $20 fee; effective immediately, approved Sept. 12, 2024
  • N.J.S.A. 52:27D-437.16 to -437.20 as posted by DCA (current through L.2025, c.152) · Current consolidated statute text incl. 3-year validity, penalties sec. 437.19 ($1,000/week after 30 days), no amendments after c.74 through L.2025 c.152